Home

Nieuws

Asscher: EU ‘te makkelijk’ over illegale uitzendbureaus

Vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher heeft kritiek op de Europese Commissie die onvoldoende doet in de aanpak van illegale uitzendbureaus.

Deze week werd bekend dat deze bureau in Nederland certificaten vervalsen. De Europese Commissie doet Nederlandse zorgen over de gevolgen van arbeidsmigratie uit Oost-Europa 'te gemakkelijk' af, reageert daar 'badinerend' op en 'schiet meteen in een kramp'. Asscher eist dat Brussel een 'serieus gesprek' met hem voert.

Aanleiding zijn een column van eurocommissaris Neelie Kroes, waarin ze Asscher een Hansje Brinker noemt die zijn vinger in de verkeerde dijk steekt en eurocommissaris László Andor die over xenofobie sprak. Zij reageerde op waarschuwingen van Asscher dat groepen laagopgeleiden in de rijkere EU-lidstaten de dupe dreigen te worden van het vrije verkeer van werknemers. "Onze zwakste burgers leggen het op de arbeidsmarkt af tegen bekwamere mensen van elders", waarschuwde Asscher eerder.

De reacties uit Brussel stemmen Asscher niet positief. "Er wordt badinerend op gereageerd terwijl die zorgen van veel Nederlanders en van de Nederlandse regering zijn."

De verwijzing naar mogelijke xenofobie door eurocommissaris Andor werpt Asscher 'verre' van zich. "Dit laat opnieuw zien dat de Europese Commissie geen scherp zicht heeft op legitieme zorgen. Wij vragen: help ons in EU-verband de problemen op te lossen. Bijvoorbeeld met het innen van boetes en het aanpakken van illegale uitzendbureaus."

Of registreer je om te kunnen reageren.