Home

Nieuws

Spoor ziekte-uitbraak leidt naar sla Mexico

De besmetting en ziektegevallen door de parasiet cyclospora in de Verenigde Staten lijkt te herleiden naar Mexicaanse sla.

Autoriteiten in twee afzonderlijke staten in de VS (Iowa en Nebraska) hebben dat gezegd. De Amerikaanse Food and Drug Administration zegt de zoektocht ook langs dit spoor te intensiveren, meldt vakblad The Packer. Het is nog niet duidelijk of de ziektegevallen in de veertien andere staten in de Verenigde Staten ook te herleiden is tot dezelfde bron. Een tweede bron wordt in deze fase ook niet uitgesloten.

De gezondheidsorganisaties in Iowa en Nebraska onderzochten zeker 100 ziektegevallen door de parasiet cyclospora. Patiënten kunnen maandenlang last hebben van diarree waardoor opname in het ziekenhuis in veel gevallen nodig is.

In de jaren negentig werden ook honderden mensen ziek in de VS na het eten van geïmporteerde frambozen uit Midden-Amerika. Patiënten kunnen versneld herstellen met een antibioticakuur.

In de Verenigde Staten werd voor 1995 vooral cyclospora geconstateerd bij Amerikanen die op reis waren geweest. Sinds die tijd zijn er uitbraken gekoppeld aan het eten van frambozen, sla en verse basilicum. In Nederland maken de voedselautoriteit NVWA en RIVM wel melding in de literatuur van cyclospora, maar voor zover bekend zijn geen uitbraken gemeld in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.