Home

Nieuws laatste update:19 aug 2013

'Rendement op zonnepanelen varieert enorm'

De terugverdientijd van zonnepanelen varieert van 6 jaar tot meer dan 27 jaar. De bijbehorende rendementen op de investering over 25 jaar lopen uiteen van nul tot 15 procent per jaar.

Dat meldt accountantsbureau Flynth op basis van duizend financiële scans die klanten lieten uitvoeren. Volgens de organisatie is de interesse in zonnepanelen bij zowel agrariërs als particulieren heel groot. Het rendement hangt af van tal van factoren, aldus Flynth. Hoe lager het verbruik van elektriciteit van een bedrijf, bijvoorbeeld, hoe hoger het te behalen rendement. Dat komt door de wijze waarop energiebelasting wordt berekend. Zonligging is belangrijk evenals de aanwezige netaansluiting. Verzwaring van de netaansluiting is duur. De organisatie stelt net als LTO eerder ook vast dat het niet rendabel is meer zonnepanelen te plaatsen dan voor eigen verbruik.

Of registreer je om te kunnen reageren.