Home

Nieuws

Meer tuinders failliet

Het aantal failliet verklaarde land- en tuinbouwbedrijven is in het tweede kwartaal van 2013 opnieuw toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het tweede kwartaal van dit jaar gingen 41 agrarische bedrijven failliet. Dat is tien meer dan in het eerste kwartaal en negen meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. In 2012 gingen in totaal 139 land- en tuinbouwbedrijven failliet, in 2011 waren dat er nog 116. In de jaren daarvoor lag het aantal nog lager.  In 2013 zijn in het eerste halfjaar 72 bedrijven failliet verklaard. Het gaat vooral om tuinbouwbedrijven.
De stijging is in lijn met het totaal aantal faillissementen. Het totaal aantal bedrijven dat failliet ging in Nederland is in de maand juli opgelopen tot 779, ruim 100 meer dan in de voorgaande maand.
Vooral in de handel (224) en de bouwnijverheid (92) gingen er veel ondernemingen over de kop. Het aantal faillissementen in de bouw was wel lager dan in de voorgaande maanden. Bij de handelsondernemingen gingen er juist meer bedrijven bankroet vergeleken met de maanden ervoor. Het CBS heeft eenmanszaken niet meegerekend in zijn cijfers.

Het aantal uitgesproken faillissementen in een maand is afhankelijk van het aantal zittingsdagen van de rechtbank en kan daardoor sterk schommelen. Daarom wordt doorgaans gekeken naar het voortschrijdend driesmaandgemiddelde. Dat kwam liep in juli verder op tot 751, van 722 in juni.

Vorige maand werd bekend dat er in de eerste helft van dit jaar bijna 5.000 bedrijven waren omgevallen, het hoogste aantal ooit.

Of registreer je om te kunnen reageren.