Home

Nieuws 3 reactieslaatste update:13 aug 2013

Hoe zorgwekkend is de groentemarkt?

De financiële problemen bij Van Rijn Group zijn een volgend signaal dat de groentemarkt bijzonder zwak staat.

Analyse

 

In korte tijd zijn er meerdere signalen geweest. The Greenery geeft een winstwaarschuwing, de prijsinzinking bij het Nederlandse toppproduct tomaat is ongekend deze zomer en een vooraanstaande tomatenteler uit Venlo valt om. Dat is de score in twee weken. Als je naar grote partijen kijkt, zijn het laatste jaar bij Univeg, Landgard, maar ook het financieel gezonde ZON stevige saneringen doorgevoerd. Daar staat wel een herstel van de afzet paprika en komkommer tegenover.

Zijn de signalen van de laatste week met elkaar in verband te brengen? Het is lastig, maar de inzinking bij tomaat toont wel de krachten op deze markt. De bodem ligt veel lager dit jaar en doet soms denken aan het niveau van de Ehec-crisis. Die crisis leidde tot verschillende faillissementen in de teelt en handel, maar tot dusver niet bij partijen van de grootte van Van Rijn. De handelaar behoort met 150 miljoen euro tot de middelgrote spelers op deze markt, The Greenery is veel groter, maar de problemen bij Van Rijn zeggen wel wat over de markt. Bijvoorbeeld de rol van banken en verzekeraars. Daar lijkt onvoldoende vertrouwen geweest om Van Rijn in een herstelprogramma met een Aziatische investeerder te betrekken. Het is zorgelijk dat zo scherp wordt toegezien op bankkrediet en exportkrediet. Zo lijkt een grote partij als Van Rijn met supermarktklanten in Duitsland en Oostenrijk vleugellam gemaakt. De vraag is nu vooral hoe de markt daarop reageert. Die buitenlandse vaste afnemers moeten op zoek naar een nieuwe leverancier. En terecht vraagt koepel Frugi Venta zich af of dit niet een buitenlandse partij wordt. Gebrek aan aanbod is er niet op de groentenhandelsmarkt.

Interessant is ook de betrokkenheid van een mogelijke buitenlandse investeerder? De identiteit is niet bekend, maar de eerste Chinese investeerder heeft zich juist in 2012 in de komkommerteelt genesteld. Wat zou een buitenlandse investeerder met een Nederlands handelsbedrijf van deze omvang kunnen aanvangen? Die ontwikkeling is onomkeerbaar gericht op internationalisering. Van Rijn is een bedrijf met een groot internationaal netwerk, dus van een Aziatische investeerder hoeft niemand te schrikken. Misschien is het een signaal dat de zieke markt met jarenlange druk op marges nu toch versneld moet streven naar schaalvergroting en efficiëntiewinst.

Laatste reacties

 • P Verschuren

  Misschien is ook het stilvallen van STAP een teken aan de wand in deze.

  Volgens mij laten die investeerders zich het hoofd op hol maken omdat men voor een appel en een ei een bedrijf kan kopen en komen er dan achter dat in de handel van groenten en fruit geen droog brood te verdienen valt en dan trekt men zich weer terug... zie Univeg. Die nieuwe leverancier kan een buitenlandse partij worden, maar waarschijnlijk wordt het de partij die de contactpersonen 'overneemt' dus sla je slag zou ik zeggen. Al met al is het wel tekenend voor de combinatiecrises (de crises die al lang voortwoekert in groenteland en de economische crises) dat het nu van alle kanten lijkt te komen. Op de aandelenbeurs zegt men dat het dieptepunt bereikt is als het bloed door de straat gutst, dus misschien is dat hier nu ook het geval.

 • KEIJZER Keijzer

  In de bloemen zijn ook enkele grote handelspartijen omgevallen. De bloemenhandel an sich heeft daar niet veel van gemerkt. Failliessementen zijn vaak individuele gevallen met bijzondere omstandigheden. Management buy-out, hoge financieringen van enkele jaren geleden, weinig onderscheidend vermogen in de markt, etc, etc,

 • Gerald Langerak

  Mensen blijven toch wel eten wordt er dan gezegd. Dus de crisis zal wel aan de primaire land- en tuinbouw voorbijgaan. Nou niet dus. Niet alleen de telers maar ook de handel heeft het zwaar. Bij de meeste telers is de kostprijs en werkwijze al uitgebeend dus ik denk dat daar niet veel winst meer gehaald kan worden. Misschien door (met collega-telers?) nog meer aan de afzet te doen maar daarvoor moet je wel de kennis en de drive hebben. Bij de handel zie ik o.a. 1. te veel dikbetaalde bestuurders, directeuren, managers, marketeers en overige stafleden met te weinig kennis van de markt en commerciële processen, 2.te weinig goede kooplieden die een goede prijs en marge uit de markt weten te halen met goede opbrengst voor de leverancier/teler. 3. teveel focus op allerlei op zichzelf misschien wel belangrijke randzaken zoals bestuur, subsidies, verpakkingen, computers etc. Heel jammer allemaal maar we ontkomen er niet aan. De (internationale) markt is onverbiddelijk en alleen wie zich het beste weet aan te passen zal overblijven. We hebben meer vakmensen nodig met goede commerciële vaardigheden en marktkennis, 110% inzet en motivatie! En minder overbodige duurbetaalde functies die niets toevoegen. Ik vertel natuurlijk niets nieuws maar ik kon het toch weer niet laten. Herhaling is de kracht van reclame zullen we maar zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.