Home

Nieuws

Directe verkoop groente en fruit in hartje Parijs

Franse tuinders verkopen donderdag in hartje Parijs en in een voorsteden groente en fruit ‘tegen de werkelijke prijzen’, direct aan de consument. De tuinders willen daarmee duidelijk maken dat het de schuld is van de grootwinkelbedrijven dat groente en fruit in Frankrijk dit jaar zo veel duurder is.

De actie wordt net als in vorige jaren georganiseerd door Modef, de bond van kleine familiebedrijven in de land- en tuinbouw. Op de Place de la Bastille in Parijs zal meer dan vijftig ton aan tomaten, appelen en peren, meloenen, sla, sperziebonen en andere producten worden aangevoerd. In een aantal steden rond de hoofdstad worden soortgelijke verkopen gehouden.

Eerder werd bekend dat fruit deze zomer in Frankrijk gemiddeld 14 procent duurder is dan vorig jaar en groente 17 procent. Volgens de bond vangen de tuinders zelf daar geen cent van. Om dat aan de consument duidelijk te maken, kan die groente en fruit kopen tegen de werkelijke kostprijs, zoals een kilo tomaten voor €1,70 en een kilo nectarines voor €2,20. Volgens de bond ‘komen de hogere prijzen voor 80 procent in de zakken van de supermarkten terecht.’ De organisatie wil daarom proberen de directe verkoop, nog meer dan nu al het geval is in Frankrijk, verder op gang te brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.