Home

Nieuws

Werkpas lost niet alle fraude met personeel op

Gebruik van een verplichte pas voor personeel in risicosectoren als tuinbouw lost niet alle fraudeproblemen op.

Nederland wil naar voorbeeld van Zweden een personeelspas invoeren om malafide zaken als uitkeringsfraude en uitbuiting te voorkomen. De pas heeft in Zweden geleid tot een daling van het aantal malafide zaken met 25 procent.

De pas is alleen verkrijgbaar door een geldig legitimatiebewijs. Vanaf 1 januari start daarvoor een proef in de champignonsector, blijkt uit een brief de vice-premier Asscher aan de Tweede Kamer stuurde.

De champignonsector heeft zelf om de pilot gevraagd. Bij de 130 handmatige- en snijbedrijven zijn 2700 arbeidsplaatsen vergeven aan personeel. De sector staat onder speciale controle van de overheidsdiensten door de reeks incidenten met verboden constructies en uitbuiting.

Als de proef slaagt, wil Asscher de pas ook invoeren in sectoren als tuinbouw en bouw. Nederland wil in de proef en mogelijk toekomstige uitrol ook samenwerken met landen als België en Duitsland. Ook hier is interesse in een dergelijk systeem.

Of registreer je om te kunnen reageren.