Home

Nieuws

Voedselinfectie via AGF kost 5 miljoen euro

De maatschappelijke kosten van voedselinfecties door groente en fruit in 2011 in Nederland zijn door het RIVM becijferd op ruim 5 miljoen euro. Daarmee laat het RIVM de economische kosten van de Ehec-crisis (enkele honderden miljoenen euro's) buiten beschouwing.

Het RIVM kijkt alleen naar kosten voor zorg en de kosten van ziekdagen van consumenten. Daarmee zijn de kosten van 5 miljoen euro beduidend lager dan infecties door bijvoorbeeld reizen in het buitenland (37 miljoen euro).

Voeding is in totaal (met bijvoorbeeld kippenvlees) wel verantwoordelijk voor 168 miljoen euro aan maatschappelijke kosten. Vooral de component dierlijke producten (vlees, eieren) leiden relatief tot veel kosten door voedselinfectie (86 miljoen euro). Voor de 14 belangrijkste voedselgerelateerde ziekteverwekkers samen bedroegen de kosten in 2011 circa 416 miljoen euro. De meeste kosten komen voort uit infecties met de Campylobacter-bacterie, het noro- en rotavirus. Deze infecties worden overgedragen via voedsel, de mens, het milieu of dieren.

De ziektelast van alle 14 ziekteverwekkers samen daalde het afgelopen jaar iets, behalve die van Campylobacter. Deze bacterie is momenteel verantwoordelijk voor de grootste ziektelast. Een aanzienlijk deel van de ziektegevallen ten gevolge van Campylobacter kan vermeden worden door ervoor te zorgen dat het aantal Campylobacter-bacteriën op kippenvlees aan het eind van het slachtproces zo laag mogelijk is.

Of registreer je om te kunnen reageren.