Home

Nieuws

'Verband tussen gewasbeschermingsmiddelen en resistente schimmel'

Er is mogelijk een oorzakelijk verband tussen het gebruik van schimmelbestrijdingsmiddelen en het ontstaan van resistentie bij de aspergillusschimmel.

Dat schrijft minister Edith Schippers van volksgezondheid in reactie op Kamervragen van de PvdA-Kamerleden Sjoera Dikkers en Tjeerd van Dekken.

De resistentie bij schimmels is gericht tegen de klasse van azolen, de belangrijkste groep antischimmelmiddelen die gebruikt wordt bij de behandeling van schimmelziekten bij de mens. Deze azolen worden ook toegepast als werkzame stoffen in gewasbeschermingsmiddelen, diergeneesmiddelen, cosmetica en biociden. Royal Haskoning doet onderzoek in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu naar de vraag of biociden een rol spelen bij de resistentie van schimmels tegen azolen. Hierbij wordt ook gekeken naar gewasbeschermingsmiddelen en cosmetica. De resultaten van het onderzoek worden deze zomer verwacht. Schippers neemt vooralsnog geen maatregelen tegen het gebruik van schimmelbestrijdingsmiddelen.

Schippers schrijft in haar brief dat de resistente schimmels voor gezonde mensen niet tot problemen hoeft te leiden. Bij mensen met verminderde weerstand leidt de resistentie tot een moeilijkere bestrijding van de schimmel, waardoor het uiteindelijke verloop van de ziekte ernstiger kan zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.