Home

Nieuws

Vegetarische Slager gaat groente verwerken

In september komt De Vegetarische Slager met nieuwe producten op basis van groente. Dat kondigt Jaap Korteweg aan in een interview met Groenten & Fruit.

“Ik wil een ethisch alternatief bieden voor de bio-industrie. Ik mik niet op een klein luxe segment. Ik ga voor bulk, voor de vegetarische kiloknaller.” Een opmerkelijke woordkeuze voor de man achter de hipste vleesvervangers van Nederland, met zelfs een uitstraling naar gerenommeerde buitenlandse media als de New York Times en het Franse vrouwenblad Elle.

Jaap Korteweg is behalve De Vegetarische Slager ook van huis uit boer. Op zijn biologisch akkerbouwbedrijf teelt hij onder meer wortelen, diverse koolsoorten, uien, pastinaken en kruiden. Lokale grondstoffen voor zijn eigen vegetarische producten in plaats van de overzeese sohja die hij nu nog vaak gebruikt?

“Ja, wat wij voor onze groenteproducten gaan gebruiken is onder meer de eiwitfractie uit groente, geteeld in Nederland en België. Daarvoor kun je inderdaad uien en wortelen gebruiken. Of bekender: erwten en allerlei bonen. Maar voor wat ik zelf verbouw, heb ik mijn eigen afzetkanalen. En de producent van die eiwitfractie heeft ook weer zijn eigen leveranciers."

Die groenteleveranciers telen niet biologisch en de vegetarische biefstuk en hamburger op groentebasis zijn dus ook niet biologisch. Maar dat is voor Korteweg geen bezwaar. Zijn eerste doelstelling is een vleesvervanger maken waar dus geen dieren voor dood hoeven. Biologisch of anderszins extra duurzaam kan daarna altijd nog.

Het hele interview is te lezen in Groenten & Fruit editie 15.

Of registreer je om te kunnen reageren.