Home

Nieuws

Uitbraak parasiet cyclospora gekoppeld aan groente

De gezondheidsorganisaties in Iowa en Nebraska onderzoeken zeker 100 ziektegevallen door de parasiet cyclospora. Patiënten kunnen maandenlang last hebben van diarree waardoor opname in het ziekenhuis in veel gevallen nodig is.

De voedselautoriteiten zoeken ondertussen naar de herkomst van de uitbraak die in verse groente gezocht wordt. In de jaren negentig werden ook honderden mensen ziek in de VS na het eten van geïmporteerde frambozen uit Midden-Amerika. Patiënten kunnen versneld herstellen met een antibioticakuur.

In de Verenigde Staten werd voor 1995 vooral cyclospora geconstateerd bij Amerikanen die op reis waren geweest. Sinds die tijd zijn er uitbraken gekoppeld aan het eten van frambozen, sla en verse bacilicum. De autoriteiten van Nebraska verwachten dat verse groente dit keer de uitbraak veroorzaakt.

In Nederland maken de voedselautoriteit NVWA en RIVM wel melding in de literatuur van cyclospora, maar voor zover bekend zijn geen uitbraken gemeld in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.