Home

Nieuws laatste update:12 jul 2013

Stichting Stap luidt noodklok glasgroentemarkt

STichting versterking Afzetpositie Producenten van glasgroenten in Nederland (Stap) heeft in een ‘urgentiedocument’ kritiek op afzetorganisaties, banken, overheid, maar ook telers over de uitblijvende resultaten voor structuurverbetering.

In het  document stelt Stap zelfs dat de teelt dreigt te verdwijnen uit Nederland. Stap verwijt afzetorganisatie en branche-organisaties de afgelopen twee jaar onvoldoende daadkracht en het nastreven van eigenbelang. Banken en overheid doen te weinig aan de verbetering van de marktpositie van glasgroentebedrijven. Zo signaleert Stap dat Nederland niet meer het initiatief heeft bij internationale glastuinbouwprojecten waardoor de internationale concurrentie verder toeneemt. De stichting zal zich daarom minder actief inzetten zolang die steun er niet is.

Ook stelt Stap dat de belangenbehartigingsstructuur in Nederland onvoldoende aansluit bij de moderne markt waarin verticaal gedacht wordt en belangenbehartigers vooral horizontaal over de eigen schakel werken.

Zo’n 250 telers hebben kennis via workshops opgedaan via Stap, maar er is veel meer tijd nodig. Stap roept partijen daarom op tijd, geld en kennis te investeren om het werk van Stap te continueren en zelfs te verbreden naar andere primaire sectoren als landbouw en visserij. Daar spelen dezelfde problemen als in groente en fruit, stelt Stap. Ook in die branches weten producenten onvoldoende marktmacht te creeëren.

Of registreer je om te kunnen reageren.