Home

Nieuws 3 reactieslaatste update:24 jul 2013

‘Stem teeltonderzoek af met België’

Nederlands en Belgisch teeltonderzoek zouden profiteren van een open uitwisseling van informatie. Het zou goed zijn onderzoeksprojecten af te stemmen.

Dat zegt Aat Dijkshoorn, beleidsmedewerker van het onderzoeksprogramma Kas als Energiebron en hij krijgt daarvoor bijval uit het onderzoeksveld, blijkt uit een rondgang. In de komende editie van Groenten & Fruit zegt Dijkshoorn: “Laten we op een open manier informatie uitwisselen. Ik weet dat ook veel Nederlandse telers naar Hoogstraten gaan om het proefcentrum te bekijken. Organisaties houden nog heel erg vast aan de eigen onderzoeksprojecten, maar ik zou er juist voor zijn om projecten af te stemmen.”

Jacco van der Wekken, directeur van DLV Plant dat juist een belangrijk deel van de aandelen van GreenQ overname, ziet ook voordelen van samenwerking. “Die samenwerking is nu beperkt mede door de manier van financiering. Wij zijn daarin meer marktgestuurd, terwijl dat in België via de overheid gebeurt, maar ik zou het op prijs stellen om samen te werken. Kennis delen maakt je sterker. We stemmen nu nog niet echt af, maar het zou goed zijn om te doen en te kijken waar je staat met je techniek.” Wel denkt Van der Wekken dat zo’n proces niet snel geregeld zal zijn.

Peet van Adrichem, directeur van Westland Demokwekerij, heeft ook oren naar internationale samenwerking. “In het bestuur van Telersvereniging Tuinbouw Techniek Ontwikkeling (TTO) hebben we het er vaker over. Als er kennis is in België, Canada of Frankrijk, dan moet je dat gebruiken. Het is dan toch een meer commercieel verhaal wie het beste onderzoek kan doen voor het geld. Daar kunnen we als Demokwekerij op inspelen."

Wageningen UR Glastuinbouw laat in een eerste reactie weten dat internationaal al veel onderzoek wordt afgestemd, waardonder EU-programma's in robotica.

Laatste reacties

  • P Verschuren

    Waarom daar stoppen? Waarom niet met Frankrijk, Duitsland of de hele EU?

  • J. Roefs

    Samenwerking gebeurt al, bijv. voor toelatingen van gewasbeschermingsmiddelen in kleine gewassen. Dit zou zeker verder moeten worden vormgegeven, om kosten te drukken en effectiviteit te verhogen. Een uitvoeringsvraag dus. Het belangrijkste is om goed in kaart te hebben wat de betaler (voor teeltonderzoek zullen dat vaak direct of indirect de telers zijn) wil, en dit breed te bespreken met elkaar. Nu oude structuren (productschappen) en subsidies wegvallen moeten we dat goed opzetten.

  • O. van Kooten

    In België heeft men nog een collectief systeem met groenteveilingen en een overheidsgefinancierd onderzoek waar de veilingen aan bijragen. De Belgen hebben altijd een beetje jaloers gekeken naar ons onderzoek dat wij al vanaf eind 90'er jaren niet meer met ze willen delen onder het mom dat het om comerciëlen belangen gaat. De laatste tijd begint het Belgische onderzoek steeds meer vruchten af te werpen terwijl het Nederlandse onderzoek zwaar achterblijft en grotendeels verdwijnt met het verdwijnen van het PT. Het staat een beetje raar om nu plotseling te komen met samenwerking als we de Belgen stelselmatig buiten de deur gehouden hebben. Ik moet zelf regelmatig Vlaamse onderzoeksvoorstellen beoordelen voor het IWT. Bij de voorstellen van de KU Leuven en de U Ghent zijn vaak ook Nederlandse bedrijven betrokken die dan voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Ik zou enige bescheidenheid willen adviseren als men naar België gaat met voorstellen. Eerst maar eens vragen wat zij willen.

Of registreer je om te kunnen reageren.