Home

Nieuws

PT: wanbetalers ook voor afbouw aanslaan

Het Productschap Tuinbouw (PT) zal heffingsweigeraars blijven achtervolgen via de deurwaarder, ook nu het schap wordt afgebouwd.

De afbouw van het PT wordt door het bedrijfsleven bekostigd, zoals het er nu naar uit ziet. De principiële weigeraars zullen daaraan ook moeten bijdragen, laat een woordvoerder weten, die niet spreekt van een extra inzet op inning bij deze bedrijven. “Het normale regime blijft gelden.”

Voor circa 1 op de 100 bedrijven die heffingsplichtig zijn, is de deurwaarder ingeschakeld. Op 30.000 heffingsplichtige bedrijven komt dat neer op circa 300 bedrijven. Een evenzogroot percentage bedrijven kan de heffing moeilijk betalen, laat het PT desgevraagd weten. Voor bedrijven met betalingsproblemen zal de afbouw van het PT wel gevolgen hebben. De af te spreken betalingstermijn wordt korter nu het PT in 2014 wordt ontmanteld.

Juist vorige maand zijn veel bedrijven aangeschreven met een nieuwe heffing. Die heffing is lager doordat het aantal taken al wordt afgebouwd. Ondanks de afbouw van het PT en de slechte economische positie op veel bedrijven is de betalingsmoraal goed, zo oordeelt het schap.

In 2012 heeft het PT 348 bezwaarschriften ontvangen tegen vooral de heffingshoogte. Dat waren er 164 in 2011, maar in 2012 heeft het PT meer heffingen opgelegd door een achterstand.

Of registreer je om te kunnen reageren.