Home

Nieuws

Opnieuw Belgische fusie Mechelse veiling

Groentenveiling BelOrta heeft een intentieverklaring getekend met fruitveiling Borgloon om te fuseren. BelOrta ontstond dit jaar al uit Mechelse Veilingen en Coöbra, dat in 2011 ontstond uit ondermeer veiling Brava.

Als de telers instemmen ontstaat een partij met een telersomzet van 360 miljoen euro. Ter vergelijking: De telersomzet van The Greenery bedroeg in 2012 circa 485 miljoen euro.

Veiling Borgloon heeft een omzet van 60 miljoen euro; BelOrta zet circa 300 miljoen euro om. De veilingen zijn complementair voor het assortiment. Borgloon verhandelde vorig jaar 9,5 miljoen kilo aardbeien, kersen, bessen, frambozen en pruimen en 43,5 miljoen kilo peren en 34 miljoen kilo appels. BelOrta heeft een sterk accent op groente met circa 43 procent van de omzet in tomaten. BelOrta telt naar schatting enkele tientallen Nederlandse telers. Maandag lichten de beide partijen de fusie toe, stelt de krant Het Belang van Limburg.

De fusie betekent ook dat de gesprekken tussen drie fruitveilingen in de regio Haspengouw en Borgloon zijn mislukt. Voorzitter Luc Bels van veiling Haspengouw is verbaasd over de fusie tussen BelOrta en de naburige fruitveiling Borgloon. “Dat zou verklaren waarom in de gesprekken tussen de fruitveilingen geen resultaat is geboekt.”

Tot een paar maanden terug werd gesproken over verregaande samenwerking tussen Belgische Fruitveiling, Haspengouw en Borgloon; alledrie fruitveilingen in dezelfde streek. De gesprekken gingen over gezamenlijke verkoop onder één label. Die gesprekken zijn gestopt. De laatste twee weken worden signalen steeds duidelijker dat Borgloon gesprekken voert met groentenveiling BelOrta,  melden verschillende bronnen los van elkaar. Ook Bels heeft die signalen opgevangen. “Als juist is wat in de wandelgangen is opgevangen, zal Borgloon de zinnen op de groentenveiling zetten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.