Home

Nieuws

Lokale schade storm en hagel Limburg

Verschillende delen van Noord-Limburg zijn dinsdagavond getroffen door noodweer. Ook delen van Gelderland en Noord-Brabant kampten met veel regenval van soms meer dan 50 millimeter, waardoor percelen blank staan.

De Limburgse organisatie LLTB maakt uit een rondgang langs regionale voorzitters op dat schade vooral te zien is aan platgewaaid mais. Eén grote fruittelers in het gebied ten Noorden van Weert heeft aanzienlijke schade, maar LLTB houdt het voorlopig op plaatselijke schade.

Marktleider met agrarische verzekeringen Interpolis spreekt van honderd schades en een schadebedrag van circa 400.000 euro. De meeste schades worden gemeld in Noord-Limburg en Oost-Brabant en opvallend veel schades betreffen hagelschade in snijmais. Daarnaast zijn diverse schades gemeld in verband met overgelopen goten bij glastuinders en inductieschade door bliksem.

Bij de veilingen in Limburg lijkt de schade mee te vallen. ZON Fruit & Vegetables heeft het over lokale schade, maar zegt dat het nog vroeg is voor een totaaloverzicht. Fruitveiling Zuid-Limburg weet dat één teler verhageld is, maar zegt dat in de belangrijkste teeltgebieden in Zuid-Limburg nog geen of nauwelijks schade gemeld is.

De brandweer is op diverse plaatsen in Venray (maar ook in Gennep, Mook, Milsbeek en Weert) uitgerukt vanwege de meldingen van stormschade en wateroverlast. Ook hagel is gemeld en ondergelopen straten.

Na Noord-Brabant en Limburg lijkt woensdag het oosten van Nederland te maken kunnen krijgen met wateroverlast. In de middag gaat het op sommige plekken stevig regenen, hagelen en onweren. Doordat de buien lang op dezelfde plek kunnen blijven hangen, kan het lokaal tot wateroverlast komen. Dat meldt Weeronline.nl woensdag.

Of registreer je om te kunnen reageren.