Home

Nieuws 1 reactielaatste update:2 jul 2013

Kabinet stimuleert bedrijfsinvesteringen

Ondernemers kunnen tot het einde van dit jaar tot de helft van nieuwe bedrijfsinvesteringen afschrijven en van de belasting aftrekken. Dat heeft het kabinet besloten.

Door de maatregel kunnen ondernemers hun belastingafdracht de komende jaren verminderen. Dit levert volgens staatssecretaris Frans Weekers van Financiën en minister Henk Kamp van Economische Zaken voor ondernemers 400 miljoen extra investeringsruimte op.

De maatregel is een reactie op de dalende cijfers voor bedrijfsinvesteringen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek daalden de bedrijfsinvesteringen in het eerste kwartaal van 2013 met 8 procent. “Dankzij deze regeling voor willekeurige afschrijvingen kunnen bedrijven hun belastingafdracht in 2013 met een aantal jaren uitstellen. Daarmee krijgen ze extra liquiditeiten en een zetje om juist nu te investeren. Daar profiteren niet alleen deze ondernemers van, maar ook de Nederlandse economie als geheel”, zegt Weekers.

Zowel bedrijven die vennootschapsbelasting als bedrijven die inkomstenbelasting betalen, kunnen er gebruik van maken. Bedrijfsinvesteringen die in de tweede helft van dit jaar worden gedaan kunnen eenmalig tot maximaal de helft willekeurig worden afgeschreven. Normaal is dat een lager percentage.
Bij willekeurig afschrijven bepaalt een ondernemer het eerste jaar zelf hoeveel van de investering wordt afgetrokken van de belasting. Voorwaarde is dat de investering, bijvoorbeeld een machine, voor 1 januari 2016 in gebruik wordt genomen. Als dat niet gebeurt, wordt de willekeurige afschrijving teruggenomen. Uiteindelijk betaalt de ondernemer evenveel belasting als zonder willekeurige afschrijvingen, maar later.

LTO reageert positief op de maatregel. "Het is goed dat het kabinet maatregelen neemt om investeringen te stimuleren", aldus een woordvoerder. LTO verwacht dat de regeling net een zetje kan geven aan ondernemers om te besluiten dit jaar nog een investering te doen in plaats van later. "Of er vanuit de landbouw veel gebruik zal worden gemaakt van deze regeling is nog afwachten", aldus LTO.

Eén reactie

  • P Verschuren

    Deze maatregel was dit jaar al afgekondigd en weer ingetrokken. Ik denk niet dat het veel effect heeft als je er niet van op aan kunt.

Of registreer je om te kunnen reageren.