Home

Nieuws

Fair Produce en GlobalGap willen samenwerken

De Nederlandse werkgroep GlobalGap overlegt met het arbeidskeurmerk Fair Produce over samenwerking en mogelijk zelfs integratie.

Daarmee willen de partijen voorkomen dat ze ‘in elkaar’s vaarwater terechtkomen’ en zo de systemen in de toekomst beter laten aansluiten of zelfs integreren, nu ook GlobalGap zich op arbeid richt. GlobalGap ontwikkelde een lichtere vrijwillige module voor arbeid genaamd ‘Grasp’, maar dat inspecteert oppervlakkiger dan Fair Produce.

Niet ondenkbaar is bijvoorbeeld dat Fair Produce aan GlobalGap gekoppeld wordt, omdat niet bij alle teelten een strenge controle nodig is. “Bij arbeidsintensieve teelten kunnen sectoren, handelsbedrijven, retailers en consumenten Fair Produce eisen”, schrijven beide in een persbericht.

Nederlandse afzetorganisaties in DPA sluiten niet uit dat Grasp standaard in GlobalGap wordt opgenomen en dat Fair Produce ‘een soort Grasp+’ wordt, zegt DPA-secretaris Ad Klaassen. “Maar GlobalGap is een internationale organisatie. Daar is wel tijd voor nodig voor dat voor elkaar is.” Op kortere termijn lijkt Fair Produce ook te bewegen naar meer samenwerking. Fair Produce zegt namelijk in het gezamenlijke persbericht  te willen streven naar een betere integratie met andere keurmerken als GlobalGap en Milieukeur om onnodige bureaucratie en kosten te voorkomen. Fair Produce laat weten dat het voortbestaan van Fair Produce niet heilig is. Als de arbeidscriteria onverwaterd door een ander (internationaal) keurmerk wordt overgenomen, is dat volgens voorzitter Krouwel ook bespreekbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.