Home

Nieuws

FAO wil eind aan gebruik insecticiden

Ontwikkelingslanden moeten zo snel mogelijk stoppen met het gebruik van zeer gevaarlijke insecticiden. Dat bepleitte de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties FAO dinsdag.

Meer dan 20 kinderen overleden 2 weken geleden in India na het eten van een gratis lunch waarin landbouwgif zat.

Volgens de FAO onderstreept het tragische incident in India het gevaar van bestrijdingsmiddelen. Bovendien ontbreekt het bij boeren in ontwikkelingslanden vaak aan de kennis om op een veilige manier met de giffen om te gaan. De VN-organisatie vindt dat gevaarlijke insecticiden niet aan deze kleinschalige boeren beschikbaar gesteld mogen worden.

In de lunch van de Indiase kinderen zat monocrotofos. Deze stof is onder meer in Europa, de Verenigde Staten, Australië en China verboden. Ook in veel landen van Afrika, Azië en Latijns-Amerika is de insecticide niet beschikbaar. De overheid van India oordeelde echter dat het gif goedkoper en effectiever is dan zijn alternatieven.

Of registreer je om te kunnen reageren.