Home

Nieuws

EU wil labels producten Joodse nederzettingen

De Europese Commissie in Brussel wil speciale labels voor producten uit Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Het is de bedoeling dat er daarover nog dit jaar een akkoord komt. Dat meldde de Israëlische krant Haaretz dinsdag.

Het dagblad baseert zich op een brief van EU-buitenlandchef Catherine Ashton aan zeven andere leden van de Europese Commissie. De woordvoerster van Ashton bevestigde dat de Commissie bezig is allerlei Europees beleid jegens Israël om te zetten in richtlijnen. Brussel vindt de nederzettingen illegaal.

De etiketten moeten duidelijkheid scheppen voor consumenten en misverstanden voorkomen. Producten met het etiket 'Israël' moeten echt uit dat land komen en niet uit de bezette gebieden.

Nederland is een van de EU-lidstaten die al langer hamert op Europese wetgeving. Brussel zou een niet-bindende richtlijn overwegen. Mogelijk worden wel labels verplicht voor agrarische en cosmetische producten en enkele andere producten uit de nederzettingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.