Home

Nieuws

Diepvriesgroente is kurk Belgische tuinbouw

Belgische verwerkers wisten de uitvoer van diepvriesgroente in 2012 verder te verhogen naar 1,2 miljoen ton.

De diepvriesgroenteproducenten zorgen ervoor dat de Belgische tuinbouw nog een positieve handelsbalans houdt, blijkt uit onderzoek van de Belgische overheid Focusrapport Buitenlandse handel.

Met een bijdrage van meer dan 700 miljoen euro aan de Belgische handelsbalans zorgt de diepvriesgroentesector er onder meer voor dat de negatieve bijdrage van verse groente (-25 miljoen euro) wordt goedgemaakt. Belgische bedrijven voerden in 2012 voor 685 miljoen euro aan verse groente in en exporteerde voor 660 miljoen euro.

Bij vers fruit is ook sprake van een negatieve handelsbalans. De uitvoer ligt 191 miljoen euro onder de invoerwaarde. De Belgen voeren relatief veel bananen in voor doorvoer. In die uitvoer van 2 miljard euro zit ook de Belgische fruitproductie inbegrepen.

Bedrijven in Vlaanderen nemen het grootste deel van die handel voor hun rekening. Dat aandeel ligt voor diepvriesgroente op 92 procent en voor verse groente op 78 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.