Doorgaan naar artikel

6000 eters bij protestlunch tegen verspilling

Op het Museumplein hebben meer dan 6000 mensen zaterdag een bord soep of curry gegeten tijdens een actiedag tegen voedselverspilling. De lunch in het kader van Damn Food Waste was een initiatief van onder meer het Voedingscentrum, Universiteit Wageningen en de Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO).

“De verse soep en curry, gemaakt van afgekeurd voedsel, zaten in de grootste pannen van Europa. Daar kan 1000 kilo in”, aldus een woordvoerster van het evenement. In het eten werden onder meer kromme komkommers, gebutste tomaten en groente uit verkeerd gelabelde verpakkingen verwerkt. ,,Rijst reist bijvoorbeeld letterlijk de hele wereld over voordat het in ons ons land in de schappen belandt. Droge rijst is op zich bijna eindeloos houdbaar, maar als het eenmaal gekookt is natuurlijk niet meer.” Huishoudens in Nederland gooien volgens haar 40 procent van de gekookte rijst weg. “Vooral omdat mensen vaak niet goed kunnen inschatten hoeveel rijst ze voor een maaltijd nodig hebben, komt dus bijna de helft in de prullenbak terecht.”



En wat gebeurde er met de restjes van deze lunch tegen voedselverspilling? “Er was gelukkig niet veel eten over”, wist de woordvoerster lachend te melden. “Onze vrijwilligers eten er nog een keer van en de rest van het eten geven we gekoeld en met een label aan de voedselbanken.”



Onder de aanwezigen tijdens de lunch van zaterdagmiddag waren staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken en de Amsterdamse wethouder Freek Ossel (armoede). Volgens de deelnemende organisaties verspilt Nederland bijna een derde van haar voedsel en verdwijnt jaarlijks voor 4,4 miljard euro aan prima etenswaren in de vuilnisbak.

Share this

Afbeelding
Anp

Algemeen Nederlands Persbureau

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin