Home

Nieuws

Voorstel EC boetes GMO valt verkeerd

Een voorstel van de Europese Commissie over sancties en boetes bij niet volledig voldoen aan de GMO-eisen is verkeerd gevallen bij lidstaten.

In de beheerscomité-vergadering groenten en fruit afgelopen week stelde de Europese Commissie voor om veel sneller een hogere boete op te leggen aan GMO-producentenorganisaties. Het was een nog strenger voorstel dan het eerdere waartegen al weerstand bestond van lidstaten. Nu bestaat zo’n boetesysteem niet.  Het geeft volgens ingewijdenen aan dat er een structureel verschil van inzicht bestaat over de uitvoerbaarheid van de regelgeving tussen de Europese Commissie en het bedrijfsleven en ook sommige lidstaten.

De GMO-regeling staat van verschillende kanten onder druk. Vorige week bleek dat uitkeringen voor verwerking van groenten dienen te worden teruggevorderd na een Europese gerechtelijke uitspraak. Bronnen noemen de regeling langzamerhand een ‘blamage’ en ‘Russische roulette’.

Daar dragen de huidige voorstellen voor de boetes volgens sommige lidstaten aan bij. De commissie stelde voor dat een schorsing van de erkenning (bij geconstateerde fouten) kan uitlopen op een boete van 20 procent. Het eerste voorstel ging nog uit van een boete van 10 procent. De commissie stelde wel voor dat producentenorganisaties die snel weer voldoen aan de erkenningscriteria een lagere boete krijgen. De commissie heeft toegezegd een achtste versie van de voorstellen te zullen voorbereiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.