Home

Nieuws

Sladroger en houdbaarheidstag in race voor Award

De Pasteur sensor tag die van verse producten aangeeft wat de werkelijke houdbaarheid is, de super centrifuge die sla droogt zonder ze te beschadigen en de bio product processor zijn de drie genomineerden in de race voor de Food Valley Award 2013. Dat heeft de onafhankelijke vakjury bekend gemaakt.

Een innovatie die veelkan gaan betekenen voor de groente- en fruitketen is de Pasteur sensor tag, ontwikkeld door een consortium van partijen uit de high-tech industrie en de agrifood sector, onder leiding van NXP Semiconductors. De tag geeft aan waar het verse product vandaan komt, onder welke omstandigheden het is vervoerd, en nog belangrijker wat de werkelijke houdbaarheid van ditzelfde product is. De Pasteur sensor tag gaat verder dan veel tags die alleen temperatuur en vochtigheid meten. Met de gegevens kan een dynamische houdbaarheid berekend worden op basis van kwaliteitsmodellen ontwikkeld door Wageningen UR Food & Biobased Research. De Pasteur tag is inmiddels klaar om geïntroduceerd te worden op verpakkingsniveau (doos, krat, pallet). Daarna wil men de technologie ook inzetten op niveau van individueel consumentenproduct. “Deze innovatie pakt belangrijke ketenproblemen zoals voedselverspilling, efficiency en traceerbaarheid op een innovatieve manier aan. Dit kan dus veel voordelen voor alle schakels in de versketen hebben”, aldus de jury.

Super centrifuge

De nieuwe super centrifuge, ontwikkeld door Food Technology Noord-Oost Nederland (FTNON) uit Almelo in samenwerking met de Universiteit Twente en VIWATEQ is genomineerd omdat het veel voordelen biedt ten opzichte van de huidige, veelgebruikte droogsystemen voor sla. “Het droogproces is een belangrijke stap in een verwerkingslijn voor sla. Echter, in de huidige droogsystemen vindt vóór en na droging veel handling plaats, waardoor productbeschadiging optreedt. Gevolg hiervan is dat een deel van de verpakte sla uit de supermarkten onverkocht en ongebruikt weggegooid wordt. Onze super centrifuge bevat onder meer een nieuwe droogtrommel met daarin een continu transport door middel van luchtinjectie”, legt Leo te Brake, algemeen directeur FTNON uit. De nominatie heeft FTNON onder meer te danken aan het feit dat alle onderdelen van het droogsysteem individueel zijn aangepakt en continue zijn verbeterd. Dit maakt het volgens de jury een goed onderbouwde innovatie.

Diervoeding en biofuel

De derde nominatie is voor de ‘bio product processor’ (BPP), ontwikkeld door TCE GoFour uit Stadskanaal. De BPP is in staat om (oliehoudende) gewassenom te zetten in hoogwaardige ingrediënten voor de voedings- en medische industrie en hoogwaardige eiwitten voor diervoeding. De elektriciteit en warmte die wordt opgewekt kan weer worden gebuikt op het agrarisch bedrijf. Het bijproduct olie kan worden verkocht als biofuel. De winnaar krijgt de Food Valley Award op 24 oktober uitgereikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.