Home

Nieuws

Rechter haalt weer streep door GMO-regel

Opnieuw is een deel van de GMO-regeling nietig verklaard en dreigen terugvorderingen bij vooral buitenlandse telersorganisaties.

Producentenorganisaties kunnen geen GMO-subsidie meer krijgen voor verwerkingsactiviteiten. Dat blijkt uit een uitspraak van het Europese Gerecht van de Europese Unie. Het lijkt vooral buitenlandse telersorganisaties te raken, omdat in Nederland vooral vers product verkocht wordt door afzetorganisaties.

De uitspraak haalt opnieuw het fundament onder de regeling vandaan, stelt jurist Eric Janssen van advocatenkantoor Dirkzwager. “Wederom een voorbeeld dat GMO-subsidie langzaam een vorm van Russisch roulette wordt. Waarop kan nog vertrouwd worden als ook bepalingen van een Europese verordening zomaar nietig kunnen zijn?” Nederland is recent geconfronteerd met een pijnlijke terugvorderingszaak over milieumaatregelen.

Volgens Janssen kan deze uitspraak voor producentenorganisaties opnieuw een terugvorderingen betekenen. "In ieder geval doen producentenorganisaties er goed aan een voorziening te treffen voor in het verleden ontvangen GMO-subsidie ten aanzien van verwerkingsactiviteiten.”

De zaak is bij het Gerecht aanhangig gemaakt door twee verwerkers van groenten en fruit. Zij waren het niet eens met het feit dat producentenorganisaties op grond van de bepalingen uit de Uitvoeringsverordeningen GMO-subsidie konden krijgen voor het verwerken van groenten en fruit, terwijl verwerkers deze subsidie moeten missen.

Of registreer je om te kunnen reageren.