Home

Nieuws

Rechter haalt tuinbouwboete voor 'illegaal' onderuit

De Raad van State heeft een boete van het ministerie van Sociale Zaken vernietigd.

De boete van 8.000 euro was in 2011 opgelegd aan een Westlands bedrijf dat volgens de inspectie een Bulgaar in dienst had zonder werkvergunning. De Raad van State oordeelt echter dat een werkvergunning niet nodig was, omdat de Bulgaar duidelijk niet in dienst was, maar als zelfstandige opdrachten uitvoerde. Deze constructie wordt door de rechtbank vaak afgekeurd, maar de Raad van State oordeelde dat nu duidelijk sprake was van een zelfstandig bestaan. Zo was zijn eenmanszaak ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en werkte hij voor drie opdrachtgevers, waarvoor hij hetzelfde tarief van 20 euro per uur heeft gehanteerd. Dit tarief overstijgt het uurloon van de reguliere werknemers van het beboete bloemenbedrijf aanzienlijk, oordeelde de rechtbank. Ook hoefde de vreemdeling niet in en uit te klokken, maar hield hij zelf zijn uren bij, waarna hij die factureerde. De Bulgaar zette onder meer op het terrein van bloemenveiling FloraHolland emmers bloemen over van de ene rolkar naar de andere.

Of registreer je om te kunnen reageren.