Home

Nieuws

Rabobank bezorgd over verdwijnen productschappen

Rabobank maakt zich ernstige zorgen over het wegvallen van productschappen. Het risico bestaat dat bedrijven taken overnemen uit winstbejag.

De eerste “business-case” van deze aard diende zich reeds bij de Rabobank aan voor krediet, maar werd resoluut afgewezen. Dat zei Ruud Huirne, directeur food & agri Nederland van de bank woensdag.
Huirne deed de uitspraak tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van mensen van de Rabobank met landbouwjournalisten. Volgens Huirne heeft Rabobank een voorstel van enkele private partijen voor het exploiteren van een oude taak van een productschap resoluut van de hand gewezen. “Ongeacht of het een goede business-case is: daar doen we pas aan mee als voor de taak echt geen andere optie meer bestaat. Puur winstbejag of het overnemen van een innovatieprogramma om de kennis voor jezelf te houden is onwenselijk.”
Huirne wil niet ingaan op de politieke besluitvorming, maar zegt onomwonden dat de functies van de productschappen “bijzonder waardevol” zijn geweest. Nederland heeft volgens Huirne een unieke positie binnen Europa wat betreft toegankelijke kennis. “Ik kan me voorstellen dat er commerciële kennis is die een concern vergaart en niet of alleen tegen betaling wil delen, maar dit gaat over kennis ten behoeve van primaire bedrijven met beperkte innovatiebudget. Voor hen is samenwerken noodzakelijk voor vooruitgang.”
Huirne denkt dat de EU en provincies vanwege het wegvallen van productschappen moeten inspringen om een totaal innovatiebudget op peil te houden. Het is volgens Huirne belangrijk ook of juist vooral in tijden van economische neergang belangrijk dat ontwikkelingsmaatschappijen van provincies zoeken naar het concurrerender maken van de sector. De “echte economie” en dus zeker de landbouw worden volgens hem wel herontdekt.
Huirne noemt GMP+ als een succesvol voorbeeld van een innovatie die ten goede komt aan een hele sector, in dit geval de veevoersector. “Zelfs Chinese bedrijven onderzoeken nu of zij niet kunnen aansluiten. GMP+ begon bij een productschap en is daarna pas een private partij geworden maar wel op een manier die niemand uitsluit.”

Of registreer je om te kunnen reageren.