Home

Nieuws

NVWA vernietigt 145 partijen importgroente

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) heeft in 2012 in totaal 145 importpartijen groente en fruit niet toegelaten aan de grens en vernietigd of terug gestuurd.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de NVWA.  In 2012 zijn 2444 partijen risicoproducten bemonsterd. Het afwijkingspercentage was 22%. In totaal 145 partijen zijn aan de buitengrens vernietigd of van de markt gehaald omdat toegelaten gehalten werden overschreden. In 21 gevallen was sprake van gezondheidsrisico’s.

De NVWA heeft in 2012 duidelijk meer tijd en energie gestoken in fytosanitaire zaken. Daar heeft de uitbraak van de paprika snuitkever aan bijgedragen met veel inzet van de NVWA. In totaal stak de NVWA 6,7 procent van de tijd in fytosanitaire zaken. De inspecteurs konden die tijd minder besteden aan gewasbeschermingsmiddelencontroles, zo blijkt uit het jaarverslag over 2012.

De NVWA stelt in dat jaarverslag verder dat de voedingssector de tracering niet goed in de vingers heeft. Op papier lijkt dat wel het geval, maar in de praktijk blijkt bij problemen het moeilijk tot de juiste tracering te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.