Home

Nieuws laatste update:11 jun 2013

Minder agrarische bedrijven failliet verklaard

In mei zijn minder landbouwbedrijven failliet verklaard dan in de maand april. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In overige sectoren zijn volgens het CBS 'uitzonderlijke veel' faillissementen.

In de hele maand mei zijn tien bedrijven in de landbouw failliet verklaard, waaronder een eenmanszaak. In april werden 24 agrarische ondernemingen opgedoekt. Het CBS heeft niet nader gespecificeerd om wat voor soort bedrijven het hier gaat. In vergelijking met mei 2012 zijn het negen faillissementen minder. Alleen in de bedrijfstak van de verzekeraars en pensioenfondsen, beveiligingsbranche en persoonlijke dienstverlening gingen minder bedrijven failliet.

In mei 2013 zijn in de hele Nederlandse economie 796 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dit is het grootste aantal sinds het begin van de reeks in 1981. In april werden er 694 bedrijven en instellingen failliet verklaard.

Vooral in de handel en de zakelijke dienstverlening werden er in mei veel meer faillissementen uitgesproken dan in april. Het aantal failliet verklaarde bouwbedrijven veranderde nauwelijks.

Het aantal in een bepaalde maand uitgesproken faillissementen hangt nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in die maand. Dit kan van maand tot maand sterk fluctueren. Voor een beter beeld van de ontwikkeling wordt daarom doorgaans gekeken naar de ontwikkeling van het voortschrijdend driemaandsgemiddelde van het aantal faillissementen.

Het voortschrijdend driemaandsgemiddelde kwam in mei uit op 733, tegen 721 in april. In maart bedroeg het voortschrijdend driemaandsgemiddelde 734, het hoogste niveau sinds de start van de reeks in 1981, aldus het CBS.

Of registreer je om te kunnen reageren.