Home

Nieuws

Groente in Duitsland en Engeland duur

Nederlandse consumenten zijn voor hun groente en fruit ietsje minder kwijt dan het gemiddelde prijsniveau in heel Europa. Duitsland en Engeland zitten flink boven het gemiddelde.

Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Wanneer het gemiddeld prijspeil voor AGF in de gehele Europese Unie op 100 wordt gesteld, dan betaalt men in Nederland 98. Het duurste Europese groenteland is Noorwegen, met een indexcijfer van 178. Ook voor alle voedingsmiddelen bij elkaar spant Noorwegen in Europa de kroon met een indexcijfer van 186.

Het goedkoopste groenteland in Europa is Macedonië met een indexcijfer van 49. Op de grootste exportmarkten voor Nederlandse groente en fruit, Duitsland en Engeland zijn groente en fruit relatief duur, met indexcijfers 109 en 119. Ook buurland België zit met 104 iets boven het EU-gemiddelde.

Andere hoge scores: Zwitserland 148, Zweden 141, Ierland 138, Denemarken 134 en Oostenrijk 124. Lage scores: Polen 55, Roemenië 59, Bulgarije 61 en Litouwen 74.

Of registreer je om te kunnen reageren.