Home

Nieuws laatste update:25 jun 2013

Franse groenteteelt geraakt door overstroming

Overstromingen en hagelbuien in het zuidwesten en de noordelijke streken van Frankrijk hebben een gat geslagen in regionale fruit- en groenteteelt.

De fruitorganisatie FNPF laat bij monde van vicevoorzitter Ivon Sarraute weten dat 50 procent van de kersen en 20 procent van de nectarine-oogst in Tarn-et-Garonne is getroffen door onder meer hagel. De meer noordelijk gelegen groenteteelten in departementen in regio’s Ile-de-France, Champagne-Ardenne en Bourgondië zijn ook getroffen door overstromingen en hagel, zegt Jacque Rouchaussée, voorzitter van de groente-organisatie Légumes de France. De schade zou vooral toegebracht zijn aan jonge aanplant van kool, sellerie en radijs in de open grond. Hoe groot de schade aan verschillende gewassen is, valt in dit stadium nog moeilijk in te schatten. In totaal schat de Franse boerenorganisatie FNSEA de schade op 500 miljoen euro in onder meer de akkerbouw. De Franse overheid heeft de overstromingen een nationale ramp genoemd, waardoor telers steun kunnen verwachten.

Anderhalve maand geleden zorgde overvloedige regenval voor wateroverlast in het zuidwesten van Frankrijk. Nu werd vooral de regio van Parijs en het noordoosten van Frankrijk door onweer met zware regen- en hagelbuien getroffen. In het departement Aube staat bijvoorbeeld 5 à 7 procent van alle landbouwgrond onder water. De nieuwe toevloed aan water volgt op een lente die al veel natter was dan normaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.