Home

Nieuws

Champignonteler vecht verlies Fair Produce Certificaat aan

Een champignonteler teler uit Ammerzoden stond dinsdag voor de kortgedingrechter in Den Bosch in een poging zijn Fair Produce certificaat terug te krijgen.

De  Stichting Fair Produce Nederland trok het keurmerk 7 maart in omdat het bedrijf bij de aanvraag van het keurmerk zweeg over een recente inval van de Inspectie SZW. Daarnaast liet de teler onvermeld dat een extra teeltlocatie in gebruik was genomen. Het bedrijf heeft vier kwekerijen en een handelsbedrijf.

Volgens de teler staat het werk van 250 tot 300 mensen op het spel en dreigt een faillissement, omdat afnemers alleen nog Fair Produce champignons willen hebben. Zijn klanten zijn weggelopen of dreigen dat te doen, aldus de teler voor de rechter. Hij meent dat hij wordt gestraft voor fouten uit het verleden en beschuldigt de stichting van machtsmisbruik. Hij ontkent verder dat de inval is verhuld of dat champignonplukkers worden onderbetaald.

Het Fair Produce-keurmerk garandeert dat champignons tegen een eerlijke beloning zijn geproduceerd. De Bossche rechtbank doet op 25 juni uitspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.