Home

Nieuws

‘Bank bespoedigde faillissement groentebedrijf’

ABN Amro heeft in 2008 bijgedragen aan het faillissement van een groentesnijderij door plotseling de geldkraan dicht te draaien. Dat oordeelt de rechtbank van Rotterdam.

Toch komt het niet van compensatie doordat de rechtbank een ingediende claim tegen de bank niet toekende om juridische redenen. Wel erkent de rechtbank dat ABN Amro niet aan haar zorgplicht heeft voldaan door plotseling de financieringsafspraken te wijzigen en het krediet terug te draaien. Daarvoor had de bank de snijderij eerder op de hoogte moeten brengen. Het leidde in 2008 het faillissement in van de snijderij. Uit de uitspraak valt niet op te maken om welke snijderij het gaat, maar het bedrijf leverde tot 2008 aan Albert Heijn en Lidl. Het contract met Albert Heijn was net afgebroken, waardoor de fabriek met overcapaciteit zat en liquiditeitsproblemen kende.

In de rechtbank stonden niet de beide partijen tegenover elkaar, maar Deutsche Bank en een onbekende partij die de vordering van de snijderij had overgenomen. Deutsche Bank had door overname van onderdelen van ABN Amro de rechten overgenomen van ABN Amro.  Het is niet duidelijk of hoger beroep is aangetekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.