Home

Nieuws

Verbod neonicotinoïden per oktober

Het verbod op de neonicotinoïden clothianidin, thiamethoxam en imidacloprid gaat per 1 oktober in. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) aan de Tweede Kamer.

Ze volgt hiermee het voorstel van de Europese Commissie. Het verbod op verhandelen en gebruiken van behandeld zaad op bij-aantrekkelijke gewassen moet volgens het Europese voorstel uiterlijk ingaan op 1 december 2013. Lidstaten moeten de regelgeving hiervoor voor 1 oktober aanpassen, waarna nog twee maanden overgangstermijn gebruikt kan worden.

De Europese Commissie verwacht volgende week een definitief besluit te nemen over het opnemen van het verbod in de Europese wetgeving. Dijksma heeft bij het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen (Ctgb) gevraagd of het verbod op de middelen eerder ingevoerd kan worden. Hieruit blijkt dat Ctgb minimaal een maand nodig heeft om het officiële Europese besluit om te zetten in regelgeving, waardoor het verbod op zijn vroegst eind juni van kracht kan worden.

Dijksma heeft besloten deze versnelling niet door te voeren, omdat het nadelen heeft. Zo plaatst Nederland zich dan buiten het internationale gelijke speelveld en vanwege de regeling van vrij verkeer van zaaizaad in de EU zou er dan een apart importverbod moeten komen. Nederland had bovendien aangekondigd om nationale maatregelen te treffen als er geen Europese maatregelen zouden komen.

Daarnaast bestaat er een risico op schadeclaims wanneer Ctgb niet een aantal maanden wacht op de EU-wetgeving. Nederland zal geen gebruik maken van de respijtperiode tot 1 december 2013.

Marisca Vermaas

Of registreer je om te kunnen reageren.