Home

Nieuws laatste update:3 jun 2013

Rechter vordert WAO van komkommerplukker

De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat een arbeidsongeschikte man een deel van zijn WAO-uitkering moet terugbetalen, wegens niet opgegeven verdiensten op een komkommerbedrijf.

Bijna drie jaar geleden werd de man op het komkommerbedrijf werkend aangetroffen bij een inval van het Westland Interventie Team (WIT-team). Dat team bestond uit inspecteurs van verschillende inspectiediensten gericht op arbeidsfraude in de glastuinbouw. Toen bleek dat hij zijn verdiensten niet had opgegeven bij het UWV werd tot terugvordering besloten, maar de man verzet zich tegen de maatregel, ondermeer door dit hoger beroep.

Hij stelt ondermeer een Bulgaarse vrouw te hebben betaald voor haar werkzaamheden in die kas. Hij zou dus minder verdiend hebben dan het UWV heeft geschat. De rechter oordeelt echter dat het UWV mag schatten hoe groot de verdiensten waren in de twee maanden voor de inval, omdat nergens is vastgelegd wat de man verdiende en hoelang hij daar werkzaam was. Daardoor is ook niet duidelijk of hij die vrouw daadwerkelijk uitbetaalde. De terugvordering gaat niet verder dan die periode. Of de komkommerteler ook voor deze zaak is beboet blijkt niet uit de uitspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.