Home

Nieuws laatste update:3 jun 2013

RIVM weegt risico norovirus in groente

De risico’s op besmetting van groente en fruit met het ziekmakende norovirus hangen samen met de wijze van irrigatie en bewaaromstandigheden en niet zozeer het spoelwater.

Toch is er zoveel variatie in de overdracht van de verschillende soorten norovirus dat het RIVM adviseert bij onderzoek brede monsters te nemen.

Het RIVM deed het onderzoek omdat verse groente en fruit recent zijn aangewezen als belangrijk risicoproduct voor het ontstaan van voedselinfecties. Het virus komt in Nederland veel voor in rivieren, maar uit internationaal onderzoek blijkt dat ook grondwater soms besmet kan raken met het virus. Beregeningsspuiten leveren meer risico op dan druppelbewatering, blijkt ook uit het literatuuronderzoek dat het RIVM deed.

Een ander risico van besmetting is de behandeling door oogstpersoneel. Er is buitenlands onderzoek bekend van paprika uit de volle grond, waarbij plukkers bij aanvang van de test geen norovirus op de handen hadden, maar na drie uur hadden vijf van de 36 plukkers het virus wel opgepikt op de handen.

De normale bewaaromstandigheden van groente en fruit in winkels met lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid lijkt het virus niet te hinderen, omstandigheden waar bacteriën juist niet goed gedijen.

Het RIVM onderzocht verder de besmettingskans als handschoenen worden gebruikt en de materiaaleigenschappen van staal dat in snijmachines wordt gebruikt. Veel is nog onduidelijk, stelt het RIVM. Bijvoorbeeld de immuniteit die sommige proefpersonen bleken te hebben. Mogelijk hangt dat samen met de consumptie van oesters.

Of registreer je om te kunnen reageren.