Home

Nieuws

'OR misstaat niet op teeltbedrijf'

“Uitgaand van het principe dat een werkgever wil communiceren met zijn medewerkers, hoeft een OR op geen enkel tuinbouwbedrijf te misstaan. Goed communiceren kan natuurlijk ook zonder OR. Maar het biedt voor werkgever én werknemers structuur en continuïteit.”

Dat zegt Henk Schijven, voorzitter van de OR bij Grow Group. Deze plantenkwekerij heeft in zijn huidige omvang zo’n 80 vaste medewerkers, ruimschoots meer dan de grens van 50 medewerkers waarboven een OR wettelijk verplicht is. Dat hier een OR actief is, is al zeker 15 jaar lang een vanzelfsprekendheid. “De OR en de OR-leden moet je niet zien als iets dat naast het bedrijf staat. Het is onderdeel van het geregelde overleg tussen ‘de baas’ en ‘de werkvloer’. Maar het moet ook weer niet het enige communicatiemiddel tussen die twee zijn. We zijn geen doorgeefluik. Er komen wel medewerkers naar me toe die ergens mee zitten. Dat mag en is ook goed. Maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat ik me dan als een persoonlijke belangenbehartiger ga opwerpen en het voor die medewerker ga regelen. Zeker als het een individuele kwestie is, moeten de medewerkers en de leidinggevenden er in eerste instantie zelf uitkomen. Aan de andere kant moet het ook niet zo zijn dat het management denkt: we hebben het de OR verteld, we hoeven dus verder niet meer met de medewerkers te praten”, zegt Schijven. "Als OR staan we voor het belang van alle medewerkers."

Directeur
Fred van Hezel zit als directeur Financiën en Operationele Zaken met de OR om tafel. “Ik kan me wel voorstellen dat een tuinder denkt dat overleg met de medewerkers over investeringen hem slagvaardigheid en snelheid van besluitvorming kost. Maar in mijn ervaring neemt door dat overleg vooraf de kwaliteit van de besluitvorming toe en het besluit zal ook beter gedragen zijn door de werkvloer. Als een bedrijf iets groter wordt, dan wordt het voor het management lastiger om alles te overzien. Op tijd input vragen van de medewerkers geeft dan betere besluiten.”

Lees het volledige interview met Schijven en Van Hezel in Groenten & Fruit 10 (17-5-2013)

Of registreer je om te kunnen reageren.