Home

Nieuws

Nog steeds afzetorganisaties zonder GMO

Het Productschap Tuinbouw houdt van een aantal afzetorganisaties nog altijd de GMO-gelden in wegens een schorsing. Voor deze organisaties (waarschijnlijk twee) begint de tijd te dringen.

Problemen met de erkenning voor GMO moeten binnen een jaar worden opgelost, anders verliest een afzetorganisatie de erkenning en verliest die de rechten op de GMO-inkomsten. Het PT heeft naar verluidt Fruitveiling Zuid-Limburg de erkenning wel recent teruggegeven, omdat ze nu wel aan alle eisen voldoen. Eerder was al bekend dat veiling ZON weer volledig voldoet aan de eisen voor GMO-toekenning. Ook voor Fruitmasters zijn de problemen met GMO gepasseerd.

Het PT hanteert een streng toezichtregime sinds de EU de laatste jaren onvolkomenheden vond, ook nog eind 2011. De in het najaar van 2012 geschorste afzetorganisaties kregen de kans deze te herstellen. Dat lukte niet voor FresQ waardoor die organisatie zelf de GMO-erkenning introk. Volgens de koepel voor afzetorganisaties DPA is er nog één afzetorganisatie over met een schorsing, maar welke dat is wil directeur Hans van Es niet zeggen, maar het PT zegt dus dat nog altijd meerdere schorsingen lopen. Bij Fruitveiling Zuid-Limburg was niemand bereikbaar voor commentaar. Het PT zegt niet in te gaan op individuele gevallen, onduidelijk is dus bij welke afzetorganisaties de problemen met GMO nog altijd niet zijn opgelost.

Of registreer je om te kunnen reageren.