Home

Nieuws laatste update:3 jun 2013

Nieuwe GMO-voorstellen pas na de zomer

De Europese Commissie verwacht niet meer voor de zomer met nieuwe GMO-voorstellen te zullen komen.

Dat zal in september wel het geval zijn, zo bleek in de vergadering van het beheerscomité groente en fruit dinsdag in Brussel. Op dit moment onderhandelen de landbouwministers, het parlement en de commissie over de plannen. Aanvankelijk was het de bedoeling in juni al voorstellen te presenteren.

De Europese Commissie liet verder weten in problemen te komen doordat ze nog niet de definitieve jaarrapporten heeft van lidstaten over de GMO-uitvoering over 2010 en 2011. Die heeft de commissie nodig voor een effectevaluatie die ze in september ook wil presenteren. Dat veel lidstaten nog altijd geen jaarrapport hebben ingediend is het gevolg van de complexiteit, stellen betrokkenen. De commissie heeft al wel rapporten ontvangen, maar stuurt die terug voor correcties. Ehec is niet de reden van deze vertraging. Daarvoor zijn de rapportages al wel afgerond.

Los van de nieuwe regelgeving heeft de Europese Commissie nog meer in petto voor de groente- en fruittelers. Er kan nog altijd een strakker boeteregime komen in geval van overtredingen van de GMO-regels. Dinsdag is het onderwerp niet besproken omdat de commissie intern nog discussie voert over het onderwerp. Lidstaten vinden het boetestelsel te ver gaan, maar het is nog niet van tafel, stellen betrokkenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.