Home

Nieuws 2 reacties

‘Niet elk groentebedrijf kan zich onderscheiden’

Een meerderheid van de land- en tuinbouwbedrijven zegt zich te willen onderscheiden op de kwaliteit van hun product.

Maar als de meerderheid dit nastreeft, ben je als bedrijf niet meer onderscheidend en kom je toch in de prijsconcurrentie terecht.

Dat stelt adviesbureau Berenschot naar aanleiding van het Agrofood Strategy Trends Onderzoek 2013 onder leidinggevenden en ondernemers in de agrarische sector. Daarvoor zijn ook enkele tientallen partijen in de voedingstuinbouw ondervraagd. In totaal gaf bijna twee op de drie partijen aan zich te willen onderscheiden op kwaliteit, maar er is volgens Berenschot een grens aan de differentiatiestrategie.

Het verbaast Berenschot dat weinig bedrijven nadenken over een nieuw businessmodel. Adviseur Lindy van der Veen:  "Opvallend genoeg zien agrofoodbedrijven nieuwe business modellen niet of nauwelijks als een strategisch issue, terwijl dit onderwerp binnen andere sectoren in Nederland al jaren bovenaan staat.”

Bedrijven in de agrofood worstelen - ongeacht hun positie in de keten - met de gevolgen van prijsconcurrentie. Voor de voedingsindustrie is die prijsconcurrentie het belangrijkste strategische issue. Voor handelsbedrijven en toeleveranciers en voor bedrijven in de primaire sector staat prijsconcurrentie op respectievelijk plaats 2 en 3. Het Agrofood Strategy Trends Onderzoek 2013 voerde Berenschot uit in samenwerking met ondermeer ZLTO en LTO Noord.

Laatste reacties

 • P Verschuren

  Dat maakt mij dan benieuwd op welk business model Berenschot doelt en welke alternatieven er dan zijn. Volgens mij moet een groenteteelbedrijf groenten produceren en deze verkopen en meer te businessmodellen is er niet.

  De conclusie dat niet alle groenteteeltbedrijven zich kunnen onderscheiden is ook geen eyeopener als je weet dat 80% via de supermarkt verkocht wordt. Er blijft dan nog maar weinig ruimte om je te onderscheiden over.

 • W Doorn

  er is nog een businessmodel over en dat is samen de boel verkopen
  en ook doordraai mogelijk maken .Productbeschikbaarheid terug bij de teler .Partners zoeken die je wil helpen met toegevoegde waarde
  zodat er een win win situatie ontstaat bv teler + 'oude'handelaar
  samen naar de retail. en niet zoals nu ieder voor zich dat de handel over de rug van de teler geld verdient

Of registreer je om te kunnen reageren.