Home

Nieuws

Nederland handelt meer in importcourgette

Nederlandse handelsbedrijven voeren meer courgette in om aan de stijgende exportvraag te voldoen.

Nederland is daarmee meer een draaischijf geworden voor courgette uit Spanje naar markten als Duitsland en Engeland. Dat blijkt uit onderzoek van het Productschap Tuinbouw.

Van 2008 tot 2012 steeg de invoer van 17,5 naar 30,9 miljoen kilo, terwijl de Nederlande productie op ruim 18 miljoen kilo ligt. De uitvoer groeide in die periode van 22,4 naar 32,5 miljoen stuks. De Nederlandse consumptie stijgt, stelt het PT. Dat lag in 2011 op 17 miljoen kilo, iets minder dus dan de Nederlandse productie. Hoe hard de consumptie steeg, blijkt niet uit de cijfers.

De export bestaat voor circa 70% uit heruitvoer van importproduct naar vooral Duitsland. Van de eigen productie is jaarlijks tussen de zeven en acht miljoen kilo bestemd voor export.

De invoer uit Spanje en België groeide het hardst. De uitvoermarkten Duitsland (35 procent) en Verenigd Koninkrijk (20 procent) zijn de grootste. In beide landen scoren de drie basisgerechten bij de courgette circa 25% in de Groente- en Fruitmonitor van het PT. Courgette in salade volgt op afstand, met minder dan 15%. De maaltijd wordt gecompleteerd met vooral gehakt en kipfilet, al zijn die vleessoorten in Nederland meer dominant dan in Duitsland.

De oosterbuur geniet van meer variatie, met onder meer kalkoenfilet en kaas als bijgerecht bij hun zucchini. Ook kennen ze een meer diverse bereiding, met voorkeur voor bakken (30%) en koken (bijna 25%) en in mindere mate wokken (15%) en stomen en in de oven (beide ruim 10%). Nederlanders geven voorkeur aan wokken (ruim 55%), bakken en in de oven doen we veel minder graag (bijna 15%).

Of registreer je om te kunnen reageren.