Home

Nieuws laatste update:26 jun 2013

Naktuinbouw: alleen q-organisme in aardbeiplanten

Naktuinbouw heeft in 2012 in totaal 86 keer een q-organisme aangetroffen in uitgangsmateriaal voor groente en fruit dat een paspoort behoeft.

Het gaat daarbij uitsluitend om aardbeiplanten waarin xanthomonas of phytophthora is aangetroffen, aldus een woordvoerder van Naktuinbouw. Verschillende soorten plantmateriaal moeten voor handel in Europa voorzien zijn van zo’n plantenpaspoort. In 2011 was het aantal vondsten nog 79 en 58 in 2010. Ook een aantal zaadsoorten is paspoortplichtig, zoals tomaat. Daarin vond Naktuinbouw geen sporen van bijvoorbeeld clavibacter. Peter Lentjes, manager internationale projecten bij Naktuinbouw: “Vroeger vonden we ook weleens een mineervliegje of stengelaaltje, maar nu alleen xanthomonas of phytophthora in aardbeienplantjes. Xantomonas is een q-organisme, al is er in Europa discussie over omdat het veel voorkomt in Europa. Het is een groot probleem.”

Naktuinbouw inspecteerde verder vele duizenden zendingen zaden en stekken bij import en export. Als het om zaad gaat, betreft dat vooral een documentenconctrole en vrijwel geen fysieke inspecties. Bedrijven hebben namelijk eigen certificaatcontrole. Ook in deze productstroom is geen clavibacter aangetroffen, stelt Naktuinbouw dat geen wettelijke plicht heeft deze zaden te controleren. Andere landen doen dat overigens wel en vinden wel zaken als clavibacter.

Of registreer je om te kunnen reageren.