Home

Nieuws 1 reactie

Explosie aan zondagsopeningen supermarkten

Het aantal supermarkten dat de deuren op zondag opent, zal dit jaar explosief toenemen. Gisteren nam de Eerste Kamer een wet aan die de zondagsopening van winkels aan de gemeente overlaat.

Vorige week liep de gemeente Eindhoven al op het besluit van de Eerste kamer vooruit. Eenruime meerderheid van de gemeenteraad stemde in met het voorstel om de zondagsopening voor alle supermarkten vrij te geven. "Eindhoven is het eerste schaap dat over de dam is", zegt directeur René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in Distrifood. De CBL-voorman denkt dat de grote doorbraak komende herfst zal plaatsvinden. "Ik verwacht dat de meeste grote gemeenten voor het begin van de koopzondagenperiode vanaf half november de zondag voor supermarkten zal hebben vrijgegeven." In Arnhem heeft het college van B&W al zo’n voorstel ter goedkeuring aan de gemeeenteraad voorgelegd.

Het CBL is ingenomen met de nieuwe wet. "Natuurlijk zijn er plaatsen en regio’s in Nederland waar de zondagsopening niet speelt of niet wordt gewaardeerd. Dat is prima. Maar tegelijkertijd waardeert een toenemend aantal consumenten het zeer als zij op zondag boodschappen kan doen. Ik denk dat het komende onderzoeksrapport Consumententrends dat wij volgende maand publiceren dat nog eens duidelijk maakt."

Midden vorig jaar waren er in 
Nederland ruim 1000 supermarkten structureel op zondag open. Dat was al een verviervoudiging ten opzichte van 2009. De zondagomzet van supermarkten bedroeg halverwege vorig jaar volgens onderzoeksbureau GfK €518 miljoen. Dat is 1,6 procent van het totaal. Binnenkort komt GfK met nieuwe cijfers. Op basis van het groeitempo van de afgelopen jaren (21 procent per jaar) is de kans groot dat de zondag al goed is voor 2 procent van de supermarktomzet. Bij sommige 
supermarkten is de zondag overigens al goed voor ruim meer dan 
10 procent van de omzet.

Eén reactie

  • P Verschuren

    Een beetje dubbel gevoel, enerzijds is die zondag wel nodig om weer een beetje jezelf op te laden...anderzijds de broccoli groeit ook 7 dagen per week door en is niet geÏnteresseerd in feestdagen. De CAO zal hierom wel aangepast moeten worden. Ik denk niet dat producten beter betaald worden omdat ze in het weekend worden afgenomen en hieraan hogere kosten verbonden zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.