Doorgaan naar artikel

EU-rapport voedselverspilling overdreef

Nederland verpilt geen 9 miljoen ton voedsel, maar tussen de 1,4 en 2,5 miljoen ton. De mate van verspilling is in de enige Europese serieuze studie dus tot een factor 6 overdreven.

Dat is één van de conclusies van het rapport Monitor Voedselverspilling van het landbouweconomisch instituut LEI. Over verspilling gaan de meest uiteenlopende definities de ronde en treedt dubbeltelling op. Nederland heeft door haar relatief hoge primaire productie en verwerking van voedsel maar ook export een relatief hoge verspilling en probeert deze in 2015 met 20 procent terug te dringen, maar Nederland loopt achter op schema. Nederlanders hebben juist meer eten weggegooid, blijkt uit de cijfers.

Groenten en fruit nemen een belangrijke positie in op de ranglijst met voedingssoorten met verspilling. Milieu-organisatie Milieu Centraal schatte dat in 2007 in op 17 procent, maar daar doet het LEI in het jongste onderzoek geen melding van. Wel geeft het LEI weer welk deel van de oogst op het land blijft liggen wegens rot of afwijkende vruchten. Voor vollegrondsgroenten wordt dit geschat tussen de 5 en 10 procent. Bij glasgroente is dat 1 à 2 procent.

Het rapport maakt melding van initiatieven om verspilling tegen te gaan. Er zijn initiatieven in de tuinbouw als Provalor dat van reststromen sap maakt, maar ook Smood en soep uit derde klasse paprika zijn voorbeelden, maar het LEI noemt de hoeveelheden die hierdoor tot waarde wordt gebracht beperkt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin