Home

Nieuws

Wereldhandel groente profiteert van vraag uit VS

De Verenigde Staten blijven een indrukwekkende groei tonen bij het geïmporteerde volume groente. Dat geldt zowel voor verse groenten als bewerkt, blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie Usda.

Vrijwel alle belangrijke leveranciers: Mexico, Canada, Peru, China en Costa Rica kunnen fors meer uitvoeren naar de Noord-Amerikaanse markt. Procentueel steeg de invoer van Chinese verse groente het snelst; van 61,9 miljoen dollar in 2005 naar ruim 150 miljoen dollar in 2012.

Mexico is de belangrijkste levarancier en is goed voor 4 van de 6 miljard dollar die Usda berekende als invoerwaarde verse groente. Die import uit Mexico steeg sinds 2005 met 73 procent. Nummer twee Canada was in 2012 met ruim één miljard dollar ook gestegen met 23 procent ten opzichte van 2005. Nummer drie Peru zag de uitvoer naar de VS stijgen met 90 procent. Nederland komt in die top-5 niet voor.

Spanje staat op plaats vier van de groentenleveranciers voor de VS, maar dat komt door de productie van bewerkte groente. Ook Turkije staat in de top-5 van leveranciers van gedroogde groente.

De groei van de groentenimport door de Verenigde Staten steekt af tegen ontwikkelingen op de Europese markt waar de import stabiel is.

Of registreer je om te kunnen reageren.