Home

Nieuws 1 reactie

Stichting STAP vreest versnippering FresQ-telers

Stichting STAP (STichting versterking Afzetpositie Producenten van glasgroenten in Nederland) hoopt dat de problemen bij de afzetorganisatie FresQ niet leiden tot versnippering.

Dat zou een flinke stap terug zijn in de STAP-doelstelling van versterking van de afzetpositie. Voorzitter Jan Zegwaard: “Het is verdrietig wat nu bij FresQ gebeurt. Het moet niet tot versnippering gaan leiden. Aan de andere kant gaat een aantal mensen nu wel een serieuze keuze maken en kijken wie de partners in de keten kunnen zijn.”

STAP hoopt dat telers daarvoor ook naar mogelijke samenwerking met andere afzetorganisaties kijken. “Ik hoop dat ze goed om zich heen kijken en partners vinden waar ze mee willen samenwerken, maar de toekomst moet het uitwijzen. Ik begrijp dat nog niet alle keuzes gemaakt zijn.” FresQ kondigde maandag aan de GMO-erkenning stop te zetten. Dat lijkt de aanzet voor een nieuwe structuur.

STAP maakte zelf een nieuw platform bekend voor kennisuitwisseling in ketenzaken. Dat platform moet vragen van bedrijven over geld verdienen in de groenteteelt koppelen aan kennisinstellingen. Het komt in de plaats van een afgewezen scholingsprogramma waarvoor geen topsectorengeld beschikbaar kwam. “Nu doen we het op deze manier.” STAP hoopt dat het platform een formele plaats krijgt binnen één van (op te richten) tuinbouworganisaties. “Het platform heeft nu geen juridische basis. Het is wel praktisch dat het al werkt, maar we willen het goed laten landen omdat wij als STAP daarvoor geen funding hebben.”

Eén reactie

  • Pieternel van Velden

    Op Foodlog vandaag ook aandacht voor GMO, FresQ en voortschrijdende tobberij:
    <>

Of registreer je om te kunnen reageren.