Home

Nieuws

Product uit bezet gebied niet labellen met ‘Israël’

De Europese Commissie wil regels voor herkomstaanduiding aanscherpen.

Het beheerscomité groenten en fruit sprak woensdag over aanpassing van de bepalingen in de verordeningen, waardoor groente en fruit uit bezet gebied niet meer zomaar als Israëlisch mag worden aangemerkt. Een aantal EU-landen is sterk voorstander van zo’n aanpak. Europa moet de verordeningen aanpassen op de normen die de wereldhandelsorganisatie (WTO) daarvoor opstelt. En een aantal Europese landen wil de herkomst heel precies aangeven. Hoe Nederland daarin staat is niet bekend, maar feit is dat premier Rutte vorige maand ook hintte op een verscherpt herkomstbeleid voor product uit bezet gebied.

Die WTO wil de aanpassing in oktober laten ingaan, in plaats van juli, om zo derde landen langer de tijd te geven. Betrokkenen noemen de discussie politiek heel gevoelig. Een stemming bleef woensdag uit door vertaalproblemen in de voorstellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.