Home

Nieuws

PT: Onderzoek naar FresQ gaat door

Het onderzoek van het Productschap Tuinbouw bij FresQ naar de naleving van de erkenningsvoorwaarden voor GMO gaat door, ondanks het opzeggen van de GMO-erkenning door FresQ.

Ook heeft het opzeggen consequenties voor de GMO-uitkering die nog niet is uitgekeerd door de schorsing van FresQ sinds augustus 2012. Dat stelt het PT desgevraagd. FresQ zou met terugwerkende kracht GMO-subsidies kunnen ontvangen bij opheffen van de schorsing, maar dat is nu van de baan. Volgens het PT is er geen erkende telersvereniging meer om de subsidie aan uit te betalen.

Toch is het onderzoek naar het handelen in het verleden niet stilgezet. Het PT is op basis van Europese regels verplicht toezicht te houden op de naleving in het verleden, ook al is de GMO-erkenning er straks niet meer.

FresQ maakte maandag bekend de GMO-erkenning in te leveren. Het is een stap die allerlei nieuwe vragen oproept over de status van lopende GMO-projecten. FresQ verwacht met deze stap wel voor 2014 een nieuwe GMO-erkenningsaanvraag te kunnen doen. Dan moet de organisatie voor 15 september alle procedures doorlopen, zoals het opstellen van een nieuw operationeel programma. Het PT wilde verder geen commentaar geven op de stap van FresQ.

Of registreer je om te kunnen reageren.