Home

Nieuws

Nieuwe techniek moet kopiëren van rassen bewijzen

Door het ontwikkelen van een forensische techniek waarmee achterhaald kan worden wie de eigenaar van een ras is, hopen Naktuinbouw en de Universiteit van Amsterdam een instrument in handen te krijgen om geschillen over intellectueel eigendom van rassen te kunnen slechten.

Nederlandse zaadfirma’s lopen er momenteel regelmatig tegenaan dat hun rassen in het buitenland gekopieerd worden. Om dit te kunnen bewijzen, willen de Naktuinbouw en de Universiteit van Amsterdam (Uva) een forensische techniek gaan ontwikkelen onder de naam Variety Tracer 2.0. Het Platform Regionale Economische Structuur steekt 750.000 euro in het project Green Forensisch; de Naktuinbouw en de UvA dragen de resterende 750.000 euro bij.

Variety Tracer 2.0 moet helpen het DNA van Nederlandse land- en tuinbouwgewassen zo nauwkeurig te beschrijven dat hun herkomst via forensische opsporing te achterhalen is. De techniek wordt gezien als hét hulpmiddel van de toekomst om conclusies te kunnen trekken bij geschillen over intellectueel eigendom (kwekers- en octrooirecht) van (groente)rassen. Het onderzoek naar Variety Tracer 2.0 moet eind 2015 afgerond zijn.

Binnen Green Forensisch wordt ook gewerkt aan de Pathogen Tracer waarmee ziekteverwekkers in plantmateriaal beter kunnen worden opgespoord. Meer informatie staat op de website www.naktuinbouw.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.