Home

Nieuws laatste update:2 mei 2013

Murcia vervijfvoudigt handel met Marokko

De industrie in de Spaanse regio Murcia heeft in de laatste vijf jaar zijn export naar Marokko vijf keer zo groot zien worden. Daarmee is Marokko de belangrijkste handelspartner buiten de EU.

Spaanse telersorganisaties zien Marokko vaak als een bedreiging voor hun belangen en stellen alles in het werk om druk te zetten op de onderhandelaars die voor de EU de nieuwe handelsaccoord met Marokko opstellen. De nieuwe ronde is afgelopen maart gestart.
Het handelsaccoord biedt de toeleverende industrie echter veel nieuwe mogelijkheden. Zo exporteerde de regio Murcia in het afgelopen jaar voor een waarde van meer dan 300 miljoen euro naar Marokko. In 2007 was dat nog maar 70 miljoen euro. Het gaat voornamelijk om agrarische technologie zoals irrigatie, kassen, kunstmest, inpakmachines en verpakkingen voor tuinbouwproducten, schrijft HortoInfo. “Marokko is van strategisch belang voor de regionale economie en de internationalisering van de bedrijven in Murcia”, zei de minister-president Ramón Luis Valcárcel van Murcia vorige week danook tijdens een handelsmissie in Marokko. Het land is een opkomend economie met een jaarlijkse groei van 3 procent van het nationaal product. Het is bovendien een belangrijke toegangspoort naar markten in andere Afrikaanse landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.